Köszönjük a receptet Andrásnak és a vilagevo.hu-nak!
A mogyorós piskóta hozzávalói:
350 gr tojás (héjjal együtt mérve)
200 gr porcukor
275 gr földi mogyoró
100 gr finomliszt
1 db citrom finomra reszelt héja
75 gr olvasztott vaj
A szirup hozzávalói:
300 ml víz
200 gr porcukor
3 ek rum
3 ek körtepálinka
A ricotta krém hozzávalói:
500 gr ricotta
125 ml tejszín (enyhén felverve)
225 gr porcukor
A körtetöltelék hozzávalói:
350 gr vilmoskörte
100 gr porcukor
1 és 1/2 körtepálinka
10 gr zselatinlap
A piskótához a tojásokat felverjük a porcukorral, majd beleszórjuk a földimogyorót, a lisztet és a citomhéjat. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd a masszát 1-2 cm-es kinyomócsöves habzsákba töltjük és 2 db 26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába nyomjuk kívülről befelé haladva, egyre kisebb köröket leírva. A tésztákat 180°C-os sütőben, kb. 35 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Miközben sül a piskóta, összekeverjük a ricottát a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejszínhabot. A sziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd beleöntjük a rumot és a körtepálinkát és még egy percen át forrni hagyjuk. A kész szirupot levesszük a tűzről, de letakarjuk, hogy melegen maradjon.
Eközben meghámozzuk és felkockázzuk a körtét, majd egy serpenyőben a cukorral együtt főzzük 5 pecig.
Ezután beleöntjük a körtepálinkát, a szirupot és beletesszük zselatint (kinyomogatjuk belőle a felesleges vizet előtte).
Addig kevergetjük, amíg a zselatin el nem olvad, majd hűlni hagyjuk.
Ha minden elkészült, az egyik piskótát egy 26 cm-es tortaforma aljába rakjuk, megkenjük a ricottás krém felével, majd ráegyengetjük a körtés tölteléket és ismét megkenjük a maradék ricottás töltelékkel, végül a tetjére tesszük a másik piskótát. Finoman megnyomkodjuk és fagyasztóba tesszük a kész tortát. Tálalás előtt egy órával a fagyasztóból áttesszük a hűtőbe és tálaláskor (ízlés szerint) kevés porcukrot hintünk a tetejére.
Hello Hölgyek
VálaszTörlésBiztosan jó minden mennyiség? Gondolok a cukorra össz. 725g valamint a szirupnál a víz 300ml?
Üdv:Zoli
Kedves Zoli,
TörlésSal de Riso mester szerint igen, hiszen a recept az övé! :)
Üdv,
Mimik
Kedves Mimik!
TörlésÉrtem én hogy gőzgép, csak mi hajtja!! :)
Jókuti azt írja "Az egyik legnagyobb kedvencem tőle a ricottás körtetorta volt, egy nem túl édes, visszafogott édesség" 3/4 kiló cukor szerintem nem annyira visszafogott inkább brutális! Én megcsináltam mintegy fele cukorral + kicsit több körtével és még így sem mondanám, hogy nem túl édes.Amúgy tök jó recept, köszi nektek is meg Világevőnek!Ti szó szerint csináltátok? ;)
Üdv: Zoli
Kedves Zoli,
TörlésJókuti ízlelőbimbói nevében nem nyilatkozhatunk :) és Sal receptjébe se akartunk beleírni, de örülünk, hogy finomat sütöttél!
Az a szépsége ennek, hogy mindenki másképp csinálja! :)
Mi is, Te is, Sal de Riso pedig a fenti recept alapján.
Mimik